شیرینی صحرا در شیرینی پزی ها!

به گزارش نشریه دیجیتال گل قند ، شیرینی در ایران بسیار طرفدار داشته

و در بسیاری از مناطق این شیرینی به عنوان سوغات و هدیه فروخته می شود

بسیاری از این شیرینی ها با ماده ترنجبین شیرین شده مانند

گز در ادامه به ساخت و مراحل گز با شیرینی طبیعی صحرا یعنی

ترنجبین می پرداریم.

 

طرز تهیه گز سنتی و مدرن ازنظر دستوری تغییری نکرده است
گزانگبین از قدیم زبانزد عام و خاص بوده و در ابتدا در گز خوانساری استفاده می‌شده است. گزانگبین در منابع مختلف به نام‌هایی چون گز خوانسار، انگبین گون، ترنجبین اصفهان و شهد پارسی نامیده شده است. خوانسار شهری از توابع استان اصفهان است که دارای آب و هوایی خوش با ارتفاع ۲۲۵۰ متر بالاتر از سطح دریا و پوشش گیاهی متنوع که لاله‌های واژگون آن بسیار معروف می‌باشد.

خاصیت گز خوانساری در مقایسه با گزهای امروزی بسیار بالابود ولی گز خوانساری به‌اندازه کافی برای این دوره وجود نداشت.

ازنظر دستوری، ساخت گز تغییر نکرده است و اگرچه گز ازنظر ترکیبات گیاهی که درگذشته در گز استفاده می‌شده نیز تغییر ایجاد نشده است

 

گزلا به لای آرد نگهداری میشوند تا تازگی خود را حفظ کنند. با توجه به اهمیت مواد طبیعی در صنایع غذایی ، گز از معدود شیرینی های جهان است که در آن از آرد ،نشاسته ، روغن ، مواد نگهدارنده ، مواد غیر طبیعی ،مواد شیمیایی ، رنگ و طعم دهنده ، استفاده نمی شود و ترکیبات آن شامل: شکر، گلوکز مایع، انواع مغز ها چون پسته، بادام، سفیده ی تخم مرغ، ترنجبین، گلاب یا عرق بیدمشک است و تنها شیرینی است که در ترکیب آن از شیره ترنجبین و یا شیر خشت و یا گز انگبین استفاده می شود و سرشار از از منابع پروتئینی (سفیده تخم مرغ) ، مواد آلی ، ویتامینها و مواد معدنی ( درصد قابل توجه مغزهای مفید) است.

 

در ضمن گز پسته ای و بادامی هم انواع دیگری هستند که موقع خرید گز اصفهان ممکن است اسم آنها را بشنوید. غالبا گز پسته ای طرفدار بیشتری دارد اما به نظر من گز بادامی هم به همان اندازه خوشمزه است. اما بهترین گز اصفهان را میتوانید در خانه با کمی ذوق و سلیقه تهیه کنید. امیدواریم از این مطلب و از تهیه کردن این شیرینی خوشمزه لذت ببرید.گز از نظر ماندگاری و حفظ شرایط مصرف در بین مواد غذایی در مقام اول قرار دارد و دارای طولانی ترین پروسه است .

مرحله اول:

برای تهیه گز آردی سفیده های تخم مرغ را جدا کنید و در کاسه ای بریزید. به کمک یک همزن برقی سفیده ها را هم بزنید تا حدی که کاملا سفت شوند و حتی با برگرداندن ظرف، بیرون نریزند.

مرحله دوم:

درون قابلمه ای، شکر و یک پیمانه آب به همراه ترنجبین بریزید و روی حرارت ملایم قرار دهید. به قدری بهم بزنید تا شکر به طور کامل در آب حل شود و رنگ شربت تغییر کند.

مرحله سوم:

در این مرحله باید بادکا یا گلوکز را به قابلمه اضافه کنید. اگر با اضافه کردن بادکا، مواد درون قابلمه بالا آمد، باید به کمک یک قاشق (ترجیحا چوبی) مخلوط را بهم بزنید. تا حدی به هم زدن ادامه دهید که مخلوط، حالتی کش دار و غلیظ پیدا کند. مراقب باشید که در تمام این مدت، حرارت زیر قابلمه ملایم باشد.

مرحله چهارم:

یک ظرف محتوی آب یخ آماده کنید و در نزدیکی قابلمه قرار دهید. به اندازه ی دو قاشق از مخلوط آب، شکر و شهد ترنجبین بردارید و داخل آب یخ بریزید. اگر شهد گز داخل آب یخ حالتی شکننده داشت؛ وقت آن است که قابلمه را از روی حرارت بردارید ولی باید همچنان به هم زدن ادامه دهید.

مرحله پنجم:

دو قاشق از شهد ترنجبین را به همراه گلاب داخل سفیده های تخم مرغ که آماده کرده بودید، بریزید. سپس به کمک همزن، سفیده های تخم مرغ را کمی هم بزنید.

مرحله ششم:

سفیده های تخم مرغ را به شهد گز اضافه کنید و مخلوط را مجددا بهم بزنید تا کاملا یک دست شود. هم زدن را حدود ده دقیقه ادامه دهید تا مواد به خوبی با هم ترکیب شوند.

مرحله هفتم:

قابلمه را دوباره روی حرارت ملایم قرار دهید. به کمک همزن برقی به همزدن ادامه دهید تا حدی که مواد گز سفت شود. سپس مغز پسته ها را اضافه کنید. برای فهمیدن این که مواد گز آماده است یا نه، قابلمه را از روی حرارت بردارید و صبر کنید تا کمی خنک شود. سپس مقداری از مایع گز را بردارید و تست کنید که به دست نچسبد. اگر هنوز حالت چسبندگی داشت، باید هم زدن و حرارت دادن را ادامه دهید.

مرحله هشتم:

وقتی مایع گز کمی خنک شد، مقداری از مواد گز را بردارید و به کمک دست به آن شکل دهید. کمی آرد به روی گزها بپاشید ودر ظرف سرو قرار دهید. گز خانگی شما آماده است. نوش جان.شیری

دیدگاه‌ها 0

ارسال دیدگاه

*
*